keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Kerran kesällä

Kun kotiinpaluusta on kohta viikko kulunut, on ehditty lukemaan matkalle varattuja kirjojakin, joita ei Tukholmassa tullut luetuksi loppuun; kaikkea kiinnostavaa kun oli ympärillä yllin kyllin.
Yksi mukana ollut kirja on R.E. Hughesin Kaksi purjehdusta Itämerelle 1854 - 1855 (Tammi 2007). Takakansiteksti kertoo näin: "Puuhakas, tiedonhaluinen ja harvinaisen sotaisa cambridgelainen pastori Robert Edgar Hughes purjehti kesällä 1854 ja 1855 pienellä 'Pet' -jahdillaan suuren laivaston vanavedessä Itämerelle seuraamaan Krimin sotaa."

Kirjan lopussa on huikean ihastuttava kuvaus Tukholmasta. Kesällä 1855 pastori Hughes on päässyt osallistumaan mm. Kotkan varuskunnan tuhoamiseen. Reipas sotaretki päätetään kahden viikon oleskeluun Tukholmassa.

Jo laivaväylä Tukholman saariston halki tekee maisemillaan vaikutuksen. Intoa puhkuva kolmekymppinen pastorimme ei jätä myöskään huomaamatta, kuinka "valkeajäseniset ruotsalaistytöt kylpevät suojaisissa poukamissa".

Tukholma tekee Hughesiin vaikutuksen tunnelmallaan, puistoillaan, ravintoloillaan ja tyttärillään, mutta liian vieraskorea hän ei ole.

Tukholman rakennusten kauneus on "pikemminkin sattuma, koska ruotsalaisilla ei ole taiteellista makua". Kirkkoja Hughes ihailee sopusointuisiksi, vaikka niillä "ei ole juuri tai lainkaan rakennustaiteellisia ansioita".

Kuninkaanlinna saa ankarimman kritiikin. Kaukaa katseltuna se näyttää komealta kivipalatsilta, mutta mutta: "Lähempää katsottuna se tosin osoittautuu huonoksi tiili- ja stukkojäljitelmäksi, jonka koristereunukset ornamentteineen on väsätty puusta, kipsilaastista tai jostakin muusta moskasta."Tänä keväänä saatiin lukea ruotsalaislehdistä synkkiä arvioita linnan huonosta kunnosta ja linnaa onkin kääritty verkkoon, jottei rappaukset ja "muusta moskasta" tehdyt koristeet putoilisi ihmisten niskaan.

Ei kommentteja: