perjantai 19. kesäkuuta 2009

333 vuotta pohjalla

Lehtien matkailujutuissa on taas listattu Tukholmankin parhaimpia kohteita. Vasa-laiva on aina kärkisijoilla. Viime kesänä erehdyttiin ostamaan kolmen vuorokauden Tukholma-kortit ja pakkohan oli käydä monessa paikassa, että saatiin rahoille vastinetta. Ensimmäinen pettymys oli, ettei kortti kelvannut Djurgårdsfärjanilla.

Ja toinen pettymys oli kovasti kehuttu Vasa-laiva, jota kumpikaan meistä ei ollut aiemmin nähnyt. Kauheasti väkeä, kova meteli ja jo ovella monikieliset taskuvarasvaroitukset. Ja sitten itse nähtävyys: Siellä hämärän betonibunkkerin pohjalla lojui laho ruuhi. Onpas kiintoisaa.

Tämä kuningatar Kristiinan raggari-isän sotalaiva on kyllä ihan kiinnostava aikansa kapine ja löytöhistoriakin on jännittävä. Kuinka kummassa ihan kaupungin rantaan uponnut laiva voidaan hukata 333 vuodeksi? Laivan löytäjä Anders Franzén löysi myöhemmin myös Kronanin, jonka upotti toheloinnillaan suomalainen amiraali Lorentz Creutz.

Mutta Vasa-museo ei ollut meidän vaativien matkailijoiden mieleen. Naapurissa olevat Nordiska Museet ja Junibacken ovat paljon hauskempia.

Ei kommentteja: